Monday, May 03, 2010

Malayan Japanese Occupation 1942-1945

Assalammualaikum & Salam Sejahtera semua...

pagi pukul 3 neh, aku nk masukkan post sal duit Jepun sebelum aku melelapkan mata,.. dh tak leh tido...jom wat 1 post yang manfaat kepada semua...

kali nih kisah pasal
Malayan Japanese Occupation 1942-1945..
yang ada dalam simpanan aku nih just
5 Dollars dan 10 Dollars aja..

jom ushar..

aku paling sayang yang siri MN neh, sebab apa? sebab bila pegang je kertas dia, rasa kasar je,.. ada urat2 cam wang kertas yang standard, kalo yang MP tuh, cam tiruan lak, sebab licin...

warna pun lain sikit, terang lagi...

ni pulak 5 Dollars... Prefix MK...

simple n tak menarik pun wang kertas nih pada muka belakang, pastu x dak ciri-ciri keselamatan.. mudah sangat diciplak...

terdapat 8 jenis banknote yang dikeluarkan Kerajaan Jepun ketika itu...iaitu..

-fity cents
-one dollar
-five dollars
-ten dollars
-one hundred dollars (gambar kampung)
-one hundred dollars (gambar ladang getah)
-one thousand dollars (gambar kereta lembu)
-one thousand dollars (gambar kereta lembu + extra mark)

Terdapat 3 kategori yang biasa dipertikaikan bagi sehelai wang kertas zaman Jepun nih,

- With Serial Numbers ( Woven Paper )
- Without Serial Numbers ( Woven Paper )
- Without Serial Numbers

al sedia maklum, ingin diberitahu bahawasanya Woven Paper nih cam kertas yang kasar, dalam mean bahasa inggeris - kertas tenun../tenunan/...

makna kata, kalo pegang banknote nih rasa kasar..tapi ada gak kertas yang aku pegang tuh licin.. rasa cetakkan palsu kot.. sebab dalam sejarah ..pada zaman Jepun nih, duit nih dicetak berleluasa.. - nilai jatuh merudum - sampai nk beli sekampit beras pun kena bawak seplastik duit... leh bayangkan x?

isk2... pastu pas habis je Perang Dunia ke-2.. diistiharkan pulak wang kertas nih xde sah nilai.. akibat emosi dan tindakan yang kurang bijak maka mengamuklah orang-orang time tu membakar dan membuang wang kertas Jepun nih.. akibatnya.. pada sekitar tahun 70-an dan 80-an..wang kertas ini mula berkurangan... walaubagaimana pun, keadaan masih stabil sehingga sekarang ini,.. wang kertas ini boleh didapati dengan harga semurah Rm5.00 - Rm7.00 sehelai...

Oleh kerna masih murah,
jom..jom kita kumpul selagi ia masih di pasaran antik..

berikut adalah harga yang disarankan oleh buku, namun begitu kita leh dapatkannya dengan harga yang murah lagi jika pandai mencari dan membodek pokcik yang menjualnya itu..haha..

5 Dollars

10 Dollars....

p/s : -kalo nak..banknote zaman Jepun cam nih terutama banknote 5 & 10 Dollars, leh lah roger aku, aku leh tolong carikan... sehelai Rm10.00 sekali pos ekspress..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Menjana Kawangan