Friday, July 16, 2010

RM10 - Replacement Note (ZC)

yaaa..terbaik dari ladang.. jumpa lagi 1 keping REPLACEMNT NOTE, aku ulang cakap, ... ini note gantian bagi RM10...

kenapa panggil REPLACEMNT NOTE??? sebab... ini duit gantian. apa lak duit gantian.. ok. mudah cerita aku kasi 1 konsep...

katakanLAH, Bank Negara Malaysia order kat kilang duit - RM3 juta dalam bentuk RM10... nak nombor prefix (siri) yang berturutan.. kebetulan, dalam proses tuh... Kilang wat kesilapan.. contoh silap yang biasa terjadi :

- ink kurang
-ink lebih
-potongan tak sama saiz
-potongan ok, kertas lak terlipat
-cetakan siri tersilap
-cetakan pudar
-dan lain2 lagi..

apabila jadi kesilapan, xkan KILANG nk kuarkan / serah kepada BNM... jatuh status kilang lah, leh jejas ISO.. maka, wang yang rosak akan diasingkan, dan dikira... kalo ada 2000 keping yang rosak ( RM20 ribu ), maka...

kilang akan keluarkan semula, "wang gantian" bagi yang rosak..tuh.. jadi.. prefix (no siri).. yang rosak tadi, tidak akan dicetak semula,... cuma, akan digantikan..dengan prefix Z#...

MAKA, kuarlah Z# ....

dan kesudahannya, kilang pun serah RM3 juta - note RM10 kat BNM... diedarkan kepada orang ramai...- melalui bank, atm...bla,bla... YANG TANG KAPLA Z# itulah menjadi kegilaaan dan pemburuan geng-geng pengumpul wang kertas ini..... sekian...

............

Malam nih kuar, pi cucuk duit kat BSN..jeng2.. dapat lah ZC.. ayo... sekeping je.. xmmpu nk kuar dh.. duit dh hbs.. kalo xleh running number..haha.... (aku x lipat note nih, jauh sekali nk menggunakannya..haha)

prefix : ZC 1795559

nilai muka RM10.00.... dan ia sungguh ber -value sebab UNC..heheheh...





7 comments:

  1. x dak lagi ni...ZC yer...kena cari kena cari...takleh jadi ni...semakin banyak larrr koleksi bekok ni...:)

    ReplyDelete
  2. reply Zullism :

    thnks Zul sebab komen, Zul pun leh cari slow2 nih, kebetulan..dpat komen dari 2Congkak, dia kata nombor ganjil! hehe.. baru sedar! hehee..

    ReplyDelete
  3. wah tentu banyak koleksi tuan Bekok ni...banyak2 siri Z tu, Z apa yang paling sukar didapati ZA ZB ZC ZD ZE atau seterusnya. Siri z ni saya perasan banyak note rm 1 jer. Rakan2 smk besout ramai jugak yang kaki kompol mata wang. Antaranya Juragan Nizam Balun rakanpuakajoran.

    ReplyDelete
  4. sy ada ZC RM 10 UNC ... ZC 00***** ... klu berminat pm kat whatsup atau wechat no ni 01123658469

    ReplyDelete
  5. Ade nilai ke sbnrnya ZA ZB ZC
    Saya ade kumpul..tp bila tnye pada 1 group..katanya kalau no siri bermula ZA 00 yang akan ade harga..
    Boleh terangkan x?

    ReplyDelete
  6. Ade nilai ke sbnrnya ZA ZB ZC
    Saya ade kumpul..tp bila tnye pada 1 group..katanya kalau no siri bermula ZA 00 yang akan ade harga..
    Boleh terangkan x?

    ReplyDelete
  7. Sy ade ZB0023359 note rm10 ade market ke??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Menjana Kawangan