Saturday, February 06, 2010

Report Pancing Pulau kat kat Minyak Beku..

arini..6hb Februari 2010... banyak aktiviti telah berlaku...
arini patutnya abg ada gotong-royong dalam maktab ni, tapi..abg xpegi..haha..
abg tido sampai lah pukul 9 pg..
keasyikan tido terganggu apabila Maple mengajak siap
pegi memancing..
huh..port mana lak kali ni?
batu pahat bukan ada ikan pun!

setelah setting siap, dianggotai abang,maple,basyir dan nuran..kami bergegas
ke market dan membeli umpan..
pegi pulak ke D Joran..untuk membeli perambut dan ladung..
lengkap semua kami bergegas ke Minyak Beku..
pantai Minyak Beku...
suasana tenang kami berkicauan..
xsangka lak si basyir dan maple dah mabuk perjalanan..
yelah
jalan bengkang bengkok...
haha..

persediaan dibuat dan kami mengambil tempahan bot
kos rm5 sekepala sahaja untuk ke sana..
untuk ke Pulau Rumah Api Lama..
xtahu lak nama pulau ni apa..
ermm..tapi pulau ni cam terbiar je..
diketahui kat sini ramai kaki-kaki pancing bertandang..
kami bergerak pada pukul 2 petang dan mengikut perjanjian
akan cheak-out pulau pada pukul 6 petang...
4 jam masa memancing dan bertreking dalam pulauuu...

OTW ke pulau...

maple sempat lak makan sebijik burger...mungkin
kerna beliau laparr..

bila dah kenyang, suka hati lak dia!?
haha..bajet cam lanun lah tuu..
pirate of the Beku Oil..haha

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*


didahului dengan solat Zuhur di atas batu batu kapur,
abg memulakan sesi pancingan casting..
puas abg casting sana, casting mari..
xjugak sang sekap menjelmakan diri..
dari popper kepada pencil kepada sesudu...
dari jenama Hinomiya, matrix ke Bakau..
xde lah jugak ikan nk hamtam gewang..
maybe..
abg perlukan gewang selaman dalam Rapala kott
...hihi , ermm...

panjang tangan casting bersama basyir,
abg menukar lak stategi...memancing bottom dengan umpan
udang, sotong dan pumpun..
xsampai 3 minit,..............

tupp..tupp..

Nuran memecahkan kebuntuan...
beliau mendaratkan sekor semilang remaja yang
baru akil baligh..
haha..tahniah!

nice..wlawpun kecik..tapi spesies ini gak yang dicari


trofi yang tidak ternilaiii.. close-UP..

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

seminit dua kemudian, rod abg pulak melengkung..
ingatkan bapok semilang!
rupanya pokcik belukang,...
ciss..blues geng rupanya!
diperhatikan belukang ni agak beso..dan rasa2 dalam lingkuang 1 kilogram jugak woo..


alhamdulillah dapat gak ikan first


close-UP ngan belukang...

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

keadaan menjadi rancak apabila rod basyir pulak melengkung habis..umpan udang sekor yang dirasuahnya berjaya dilarikan ikan..

"fight dulu basyir fight!" jerit aku kat basyir...

malang ooo malang..tetiba...tuppp..tali kendurrrrrrrr..
tak pasti ikan apa, kerana suspek telah
rabut di pertengahan air!
adusss...geleng inol basyir menyesal...


sesat 2 kemudian,
keadaan sebaliknya
kedukaan bertukar gembira..tapi bukan basyir..
ni maple pulak!
sekor bapok blues geng berjaya didaratkan..
possing maut gak maple di samping melompat kegembiraan!

maple melompat tanda keriangan!


susulan itu basyir mula panas kepala..
malangnya..sampai ke pukul 6 ptg..
beliau tidak mendapat apa apa
tangkapan dan sekadar menarik ladung perawat kedukaan..
ngeh-ngeh-ngeh
ditambah pulak air sedang menyongsung surut
membuatkan ikan culas untuk memakan umpan...

pukul 5.45 petang..
beginilah keadaan sekeliling pulau apabila
ai surut..segenap batu berceracak ngan teritip tajam!

jangankan tali nilon, tali sulam 30paun pun leh putus..
madahnya akibatnya...kaki abg luka..terhiris teritipp...
darah dh lap...risau ikan jaw datang ngap! haha

sesi pancingan diteruskan..
baju merah MU disalin..
bahang kepanasan tidak memuncak sangat..

kami bertolak kuar dari pulau pada pukul 6ptg..
itupun selepas puas abg,nuran,maple melayan gelama..
puas n hitam 1 badan..
syukran...penuh jugak 1 jut ngan ikan-ikan...

penat,letih + dahaga sangat2 wooo...
kesilapan kami kerna membawa bekalan air sebanyak 3 liter aja..
isk-isk-isk

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

alkisah, malam ni kami makan besooo kat Seri Mahkota..
makan belukang asam pedas, ikan gelama goreng dan tomyam sotong..
haha...
sotong tu pun hasil lebihan umpan yang tak dipakai...
wah,wah..lagi untung bila ada org belanja.
siapa?
haa..tokey catering...
beliau dtg bersama isteri tercinta dan belanja kami...
save poket malam ni!

kesimpulan yang dapat dibuat pada arini,...
rezki kita sentiasa tak diduga,..
yelah..arini gak bbie pegi ke Kuantan...
xduga kan?
ermm..pasal bil tu, nnt kita settle sama sama ye..
abg geram gak kat Celcom ni..xpaham ar sistem bil dia..
macam2 karenah...
boleh limit 100 pastu jadi lak bil rm200 lebih...
pelikkkkkkkkkkkkkk...
isk13,.inilah dunia-dunia...
duit penting kepada segalanya..
tapi, bukan segalanya duit..
hope..bersabarlah sayang ye....=)

1 comment:

  1. salam bro... ada simpan lg tak contact pakcik bot tu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Menjana Kawangan