Monday, August 06, 2012

SIMPANAN EMAS BANK OF ENGLAND
Inilah gudang simpanan emas bank of England yang dikatakan mempunyai jumlah simpanan jongkong emas bernilai RM 750 billion! Terdapat berpuluh ribu jongkong emas yang disimpan di sini dengan setiap satunya bersaiz 28lb dan berketulenan 24 karat. Jumlah jonkong emas itu dikatakan seberat 4,600 tan.

Gudang ini dibina di bawah tanah dengan ketebalan dinding gudang sehingga beberapa meter di bawah jalan raya yang sibuk di London. Ia dikatakan berada di lokasi Old Lady of Threadneedle, di mana ibu pejabat Bank of England’s City of London berada.

Untuk fakta, apa yang anda saksikan dalam gambar di bawah ini hanyalah satu per dua puluh dari keluasan sebenar gudang emas ini. Keluasannya adalah lebih besar dari keluasan bangunan tertinggi di London, Tower 42.

Bayangkan saja, untuk membuka pintu masuk ke gudang ini, anda memerlukan sebatang kunci yang bersaiz 3 kaki panjang. Itu belum lagi termasuk pelbagai tahap sekuriti canggih yang ada di situ.

2 comments:

  1. Menarik,

    Kadang2 saya tertanya, kalaulah kita menggunakan Dinar yang diperbuat daripada emas, tapi harga emas dikawal oleh orang bukan Islam, berkesan ke kita nak elak inflasi?


    Ed
    http://www.exonumi.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Menjana Kawangan