Thursday, August 25, 2011

RM10.00 GABENOR ZETI AZIZ WITH FREAK BUT FAKE


ASSALAMMUALAIKUM
DAN
SALAM SEJAHTERA...


Post kali ini mengenai wang kertas error atau dikenali juga sebagai wang kertas yang rosak. Bagi melengkapkan koleksi yang ada dengan pelbagai jenis kategori koleksi wang kertas dan syiling... aku tertarik dengan sekeping duit nih, - RM10.00 dengan cetakkan agong yang 'kosong'.

Berkenan dengan harga yang murah ditawarkan, aku pun berbincang dengan seller dan mendapatkannya dengan harga yang berpatutan..


Setelah sampai je note kat tangan aku, macam biasa aku akan pastikan note yang diterima dalam keadaan baik. Berikut merupakan analisis yang telah dibuat dan mengambil masa sekitar 20 minit bersama closeUP gambar.


Kategori : Freak but Fake
Face Value : RM10.00
Gabenor : Datuk Zeti Aziz
Prefix Series : PG 4000214
Condition : VFine

closeUP pada bahagian muka note. Dapatan mendapati bahagian yang 'kosong' mengerutu dan mempunyai bahagian yang licin. Selain itu juga terdapat 2 bau iaitu - bau wang kertas malaysia dan bau bahan kimia.


Hanya bahagian wajah agong sahaja yang kosong dan dipercayai dicuci bersih menggunakan span dan bahan kimia yang bersesuai. Profile pencuci dikategorikan sebagai cekap dan teliti.


Bahagian belakang note pula berkeadaan baik dan tidak mencurigakan. Selain itu juga bahagian belakang note tidak pudar warnanya dan tidak mempunyai bau bahan kimia.


CloseUP dari bahagian atas note.


CloseUP dari bahagian atas note.


CloseUP dari sisi kanan.


Kebiasaannya wang kertas yang rosak atau FREAK original akan dijual dengan harga yang tinggi, tidak hairanlah jika aku mendapatkan note ini dengan harga yang murah. Berbaloi untuk dikira kerana ia lain dari yang lain dan bayaran lebih kepada 'kemahiran' yang digunakan untuk menghasilkan note sedemikian rupa.


Ujian bayang .


Ujian bayang .


Ujian bayang dipraktikkan untuk mengetahui tahap tembus cahaya dan mengetahui tahap 'kerosakan' yang berlaku dalam penghasilan 'freak but fake' ini.


Ujian Ultra Ungu. - Note dikesan berlaku kerosakan dan ujian mengesahkan note telah diwash atau dibasuh menggunakan bahan kimia yang bersesuaian.


Perhatian benang-benang keselamatan yang ditaburkan di atas permukaan kertas wang Malaysia ini. Didapati pada bahagian 'kosong' wajah agong telah mengalami 'kekosongan' benang benang keselamatan.


Perhatian benang-benang keselamat yang telah 'putus' akan digosok oleh pepejal yang lembut / contohnya span.

Ujian mengesan benang keselamatan ini boleh dilakukan juga kepada note / wang kertas Malaysia dari siri gabenor ahmad don sehingga siri sekarang. Jika terdapat banyak benang keselamatan adalah diakui wang kertas berkenaan bebas daripada dibasuh atau diwash. Contoh wang kertas yang biasa dibasuh atau diwash adalah RM1.00 Ali Abul Hassan (cr), RM2.00 Prefix ZB (replacement), RM50 Side Sign Ali Abul Hassan.


CloseUP bahagian kanan muka hadapan note.


Ujian diteruskan dan mendapati watermark BNM masih boleh dilihat dan kurang peratusannya mengalami kerosakan.


Hanya terdapat sebilangan kecil benang keselamatan (namun telah putus-putus) yang ada pada bahagian yang kosong.


CloseUP lagi...


CloseUP dan ujian dilakukan pada bahagian belakang note, ternyata bahagian hadapan sahaja telah 'diusik' dan diakui permukaan belakang note adalah dalam keadaan ORIGINAL.


CloseUP...


thanks for view... FREAK but FAKE

1 comment:

  1. salam bekok...
    Bila dah tukar nama blog maka susah nak melawat lg...Menarik jg info yg diberikan, ternyata dengan kerajinan dan daya usaha yg dilakukan membuahkan hasil dgn mendapat keputusan tanpa diduga...
    Duit kertas yang dikategori error/freak berkaitan dgn print memang mudah tertipu. Kecuali diperolehi dr bank / ATM. Itu pun yg error/freak kecil, yg heavy kena waspada sbb, kita sedia maklum QC akan tarik terlebih dulu sebelum duit diedarkan.
    Pendapat duacongkak saja...apa pun TQ dgn info anda.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Menjana Kawangan