Wednesday, January 21, 2015

WAR LOAN BOND F.M.S


BERIKUT MERUPAKAN...WAR LOAN BOND F.M.S YANG BERNILAI MUKA $1.50. DIKELUARKAN SECARA SET LENGKAP MELIPUTI TAHUN 1942 SEHINGGA TAHUN 1959. 

APA YANG MEMBUATKANNYA ISTIMEWA ADALAH KERANA ITEM KEPUNYAAN KOLEKSI BEKOK INI BERTURUTAN NOMBOR DENGAN WAR LOAN BOND F.M.S HAK MILIK GALERI NUMISMATIK SASANA KIJANG BNM.
Tuesday, January 20, 2015

RM1 POLIMER PRINTING ERROR

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

BERIKUT MERUPAKAN PERKONGSIAN DARI RAKAN FACEBOOK KOLEKSIBEKOK. BELIAU MEMPUNYAI BEBERAPA SIMPANAN ITEM WANG SALAH CETAK. DIANTARANYA KOLEKSI YANG BOLEH DIKATAKAN SUPERB IALAH....

RM1 POLIMER ERROR INI... KEJADIAN BERLAKU APABILA LEMBARAN POLIMER PUTIH TERBALIK SEMASA PROSES PENYUSUNAN UNTUK CETAKAN. IA MEMBUATAN NOTE TERPUSING 180 DARJAH! DAN CETAKAN PUN TURUT TERBALIK.

GAMBAR HADAPAN


GAMBAR BELAKANG. 


PREFIX YANG DIKENAL PASTI IALAH 
'' DR____51"

RM50 ALMOST SOLID NUMBER

BERIKUT MERUPAKAN CONTOH ITEM YANG ADA DI DALAM KOLEKSI BEKOK. SEKEPING RM50 ULANG TAHUN KEMERDEKAAN MALAYSIA YANG MEMPUNYAI NOMBOR SPECIAL.

RM50 PREFIX AD 7777767


AD 7777767

SAIZ : 145MM X 69MM

DICETAK OLEH : GIESECKE & DEVRIENT

MEMPUNYAI LOGO DI SISI KANAN BELAKANG

KELUARAN BERLOGO INI BERMULA DENGAN PREFIX AA SEHINGGA PREFIX AE SAHAJA. TERDAPAT ANGGARAN 50,000 000 KEPING.....

RM10 ALI ABUL HASSAN SALAH CETAK

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

PERTAMA KALI KOLEKSI BEKOK INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT TAHUN BARU 2015 KEPADA SEMUA PENGUNJUNG BLOG KOLEKSI BEKOK INI. DIHARAP SERINGKALI SUDI UNTUK MENJENGAH KE BLOG INI WALAUPUN JARANG JARANG DIUPDATES.

BERIKUT MERUPAKAN KOLEKSI ERROR TERBARU BEKOK. DAPAT BAGI TAHUN 2014. ITEM INI MERUPAKAN ITEM PALING SPECIAL BUAT BEKOK DAN PENGGEMAR ITEM ERROR SEANTERONYA.

RM10 DITANDATANGAN OLEH GABENOR ALI ABUL HASSAN INI TELAH MENGALAMI KESALAHAN CETAKAN KERANA TIDAK MEMPUNYAI NOMBOR SIRI.

ITEM INI TELAH DIBELI OLEH PIHAK KOLEKSIBEKOK DENGAN HARGA YANG TIDAK TERLALU KERAS, DAN MASIH BOLEH DITERIMA AKAL.

KEISTIMEWAANNYA... HANYA KEPADA TIADA NOMBOR SIRI DAN IA SUDAH DIGREDKAN OLEH COMPONY 'PMG'.

SELAIN ITEM RM10 ALI ABUL HASSAN SIGN TENGAH INI, KOLEKSI BEKOK TURUT MEMPUNYAI RM1 POLIMER ZETI AZIZ YANG TIDAK MEMPUNYAI NOMBOR SIRI. ITEM BERKENAAN TELAH SELAMAT DIHANTAR KE COMPONY 'PMG' DI USA DAN MENUNGGU KEPUTUSAN PULANG. HARAPNYA IA DITERIMA BERSERTA DIKAPSULKAN.
BAHAGIAN BELAKANG YANG TIDAK MEMPUNYAI NOMBOR SIRI


BAHAGIAN HADAPAN WANG KERTAS.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Menjana Kawangan